Gljivarski tereni
Bojčinska šuma
autor teksta i fotografija: Mirjana Davidović
Rasprostranjenost
Gljivarski tereni
Zaštita šuma
Deponije i zagađenja
Novosti
Ekologija
 
 
Seoski put deli šumu na dva dela
Lovačka čeka
Bojčinska šuma je jedna od onih moćnih ravničarskih šuma, prepuna raznih vrsta gljiva i divljači, kakvih ima dosta u Sremu. Nalazi se u donjem Sremu, u reonu Obedske bare, a pripada opštini Surčin. Leži između tri sela: Boljevaca, Progara i Ašanje. U njoj svinjari već godinama imaju svoje salaše, a njihove svinje, kao i one divlje kojih je puna šuma, jedu žir. Ali to nije obična šuma. To je prava močvarna šuma postavljena između reke Save i kanala Jarčine. Lepota i divljina na domak Beogradu, samo 50 km od civilizacije.
Od drveća, najviše ima hrasta, graba i lipa, ali ima i nešto malo topola. To nije sve. Veoma je zastupljen dren, ima gloga, zove i divlje ruže. U proleće tu je obilje šumskih jagoda. Od lekovitog bilja može se naći plućnjak, dobričica, jagorčevina, matičnjak, kantarion, kalaminta, petrovac itd. U močvarnim delovima tokom maja sve se žuti od cveta barske perunike. Naravno, u velikim količinama je zastupljena i kopriva, a u jednom delu šume raste i sremuš. Od divljih životinja koje slobodno lutaju šumom ima zečeva, srndaća i divljih svinja. Ovaj šumski raj narušavaju oblaci komaraca, obada i stršljenova. No obilje cvetnog bilja privuklo je i pčelare iz okolnih sela koji su tu sa svojim košnicama. Svo to zujanje insekata se zaboravi kada se obrati pažnja na radosno javljanje raznih ptica.
Evonimus europeus
Pošto je šuma okruženna njivama, često se mogu ugledati rode koje tamo love poljske miševe. Po barama neumorno krekeću žabe, a šumske puteve prelaze slepići i po neka belouška.
Ambrozija
U srednjem delu, šuma se sa istočne strane prekida u dužini oko 1,5 km. To je oranica PKB-a. Nekada se tu seje pšenica, nekada kukuruz, soja, suncokret. U poslednjih 2 - 3 godine korovska biljka ambrozija počela je sve više da buja obodom polja, potiskujući vodopiju, kantarion, kamilicu i polako se prenosi u šumu.
[ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] sledeća stranica >>


Prethodna stranica

Uvodna stranica