Mirjana Davidović
 

 

Rođena 1954. godine u Beogradu u blizini železničke stanice Dunav.

Najranije detinjstvo provela šetajući se po brdu Zvezdara, močvarnim terenima Krnjače i planinareći po Avali.

Prvi fotoaparat dobila 1960 - te godine, kada je počela da pravi i svoj prvi herbarijum.

Završila je studije sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača organizacije i bila je prvi potpredsednik.

Zbog drugih obaveza nije aktivna u organizaciji od 2005.g.

     

Gljive su je zainteresovale kao posebna bića početkom osamdesetih godina XX veka. U početku je glavna motivacija bilo sakupljanje radi njihovih konzumnih vrednosti. Eksperimentišući godinama u kuhinji napravila je i veći broj originalnih, sopstvenih recepata za njihovu pripremu. Intenzivno ih proučava od trenutka kada je počela i da ih fotografiše, početkom devedestih godina XX veka. Ima zbirku od preko 4000 fotografija gljiva u kojoj je zastupljeno izmedu 800 i 1000 različitih vrsta, snimljenih na terenima Srbije, Crne Gore i BIH. Ovaj broj obuhvata i nedeterminisane specijese, kao i neke veom retke vrste, čija se zastupljenost tek sada otkriva na ovim prostorima. U knjizi CARSTVO GLJIVA grupe autora, koja je štampana u Beogradu 1998., objavljeno je ukupno 58 fotografija koje je snimila zajedno sa svijim suprugom Zvonimirom. Osim toga, sarađivala je izvesno vreme sa časopisima MOĆ PRIRODE i ZOV, a takođe su joj objavljivane fotografije i u časopisima ŠUME i DOBRO JUTRO. Član je redakcije časopisa SVET GLJIVA, koji izdaje MDS (Mikološko društvo Srbije). Jedan broj svojih fotografija ustupila je Ibrahimu Hadžiću iz Beograda za knjigu DRUGI GLJIVARSKI KORAK, i prof.dr. Midhatu Usčupiliću iz Sarajeva za knjigu SVIJET GLJIVA.

Fotografisanje nalaza gljive.

Član je MDS iz Beograda i član izvršnog odbora tog društva od 1999.-te, a od 2004.-te i predsednik izvršnog odbora društva. Jedan je od osnivača Asocijacije gljivara Srbije i Crne Gore iz Beograda u okviru koje je delovala kao instruktor u periodu od 2000.-2002.godine i bila jedan od prvih podpredsednika organizacije, od njenog osnivanja do oktobra 2001. godine. U okviru Asocijacije gljivara Republike Srpske iz Banjaluke, delovala je kao član-instruktor u periodu 2000.-2002.

 

Determinacija gliva.

Bila je u organizaciji postavljanja Prve izložbe gljiva u Bijeljini u proleće i u Banjaluci u jesen 2000.-te godine i jedan od glavnih determinatora na obema izložbama. Zvanje instruktora za oblast gljiva dobila je i u okviru odseka Ishrana iz prirode - društvo Sremuš. Dugogodišnji je saradnik - determinator izložbi na Divčibarama i jedan od pokretača izložbi u Banji Koviljači, Kraljevu i Mladenovcu. Počasni je član gljivarske sekcije EKO-Ibar iz Kraljeva i redovni član gljivarske sekcije EKO-BIH iz Sarajeva. Od 2002.-ge godine aktivno učestvuje u postavci jesenjih izložbi u Sarajevu u svojstvu determinatora.

 

Sa izložbe gljiva na Divčibarama

 

Sa sajma prehrane u Beogradu.

 


Prethodna stranica

Uvodna stranica